Ergen Psikolojik Danışmanlık

Ergen Psikolojik Danışmanlık Hizmetlerimiz - Karşıyaka Psikoloji

Ergen psikolojik danışmanlık, ergenlik döneminin kendine özgü özellikleri olması bakımından, çocuklarla ve yetişkinlerle psikolojik danışmadan farklılık göstermektedir. Bu dönemin gelişimsel özelliklerinin uzmanlarca iyi bilinmesi, sürecin özelliklerinin incelenerek uygulama yapılması önem taşımaktadır.

Kişinin ilgi alanlarının geliştiği ve yaşam sürecinde etkili olabilecek önemli kararların verildiği ergenlik, gelişimsel bir dönemdir. Bağımlılık-bağımsızlık, kabullenme-reddetme çatışmaları, kimlik krizi, güvenlik arayışı, uyum için zorlanma ve beğenilmeye duyulan ihtiyaçların hepsi bu ergenlik döneminin parçalarıdır.

Ergen birey bu dönemde, ailenin bir parçası olmaktan akran gruplarının bir parçası olmaya ve bir yetişkin olarak ayaklarının üzerinde, tek başına durmaya başlar. Bu dönemde fizyolojik, cinsel, duygusal, bilişsel değişimler; soyut düşüncenin gelişimi, benmerkezci düşüncenin hâkimiyeti, kimlik oluşturma, okul ve başarı baskıları, beklentiler (toplumun, ailenin, ergenin) ve aile ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi sık karşılaşılan problem alanlarıdır.

Yalnızlık, reddedilmişlik, kızgınlık, üzüntü, kaygı ve depresif duygu durumu ergenlikte sıklıkla gözlenen duygulardır. Bazıları boyun eğicidir, bazılarıysa saldırgan ve öfkelidir. Evde ve akranlarıyla ilişkilerinde zayıf kişilerarası ilişkiler nedeniyle problem yaşarlar.

Ergenlik döneminin özellikleri bakımından çocukluktan ve yetişkinlikten ayrılıyor olması, ergenlerle iletişim kurulurken bu farklılıkların göz önünden bulundurulmasını gerektirmektedir. Ergenlik dönemi özellikleri ve bu dönemdeki gencin ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda yapılan bireysel ve grupla psikolojik danışma hizmetleri ergenler için önemlidir. Bu dönemi az sorunla atlatan ergenler daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurarlar, daha sağlıklı bir duygusal dünyaları olur, kendilerine yönelik daha gerçekçi algılara sahip olurlar. Ayrıca gençlerin ergenlik dönemini sorunsuz ya da az sorunla atlatmalarına yardımcı olunduğunda genç yetişkinlik ve yetişkinlik döneminde de başka sıkıntıların üzerinden daha kolayca geldikleri görülmektedir.

Günümüz dünyasında gençler arasında şiddetin ve bağımlılıkların ne kadar arttığı göz önünde bulundurulacak olursa, yetişkinler (ebeveynler, öğretmenler v.b.) ergenlerin davranışları konusunda daha duyarlı olmalı, birçok ergenin gelip yardım istemediğini ama buna ihtiyacı olduğunun bazen bir yetişkin tarafından değerlendirilmesi gerektiğini bilmeli ve gerekli durumlarda psikolojik destek alması (ergen psikolojik danışmanlık) konusunda onları yönlendirmelidir.

Kaynak: Kurt, İ. E. & Güçray, S. S. (2016). ERGENLERLE PSİKOLOJİK DANIŞMA: BİR GÖZDEN GEÇİRME . Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 25 (1) , 269-282 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/cusosbil/issue/32036/350122