Depresyon Nedir?

Depresyon Nedir? - Karşıyaka Psikoloji

Depresyon (majör depresif bozukluk) yaygın ancak ciddi bir duygudurum bozukluğudur. Uyuma, yemek yeme veya çalışma gibi günlük aktiviteleri, nasıl hissettiğinizi, düşündüğünüzü ve davranışlarınızı etkileyen ciddi semptomlara neden olur. Depresyon derin bir üzüntü ve daha önce ilgi duyulan faaliyetlere karşı ilgi eksikliği ile karakterizedir. Ayrıca uyku ve iştahı da bozabilir; yorgunluk ve zayıf konsantrasyona sebep olabilir.

Depresyon birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Depresyonun nedenleri arasında sosyal, psikolojik ve biyolojik faktörler arasındaki karmaşık etkileşimler yer alır. Kayıplar, işsizlik, ev ya da şehir değişikliği, tükenmişlik, aile sorunları ve çatışmalar, ayrılık gibi yaşam olayları depresyon gelişimine katkıda bulunan nedenler arasında sayılabilir.

Depresyon ve ilişkili ruhsal bozukluklar, okuldaki performans, işte üretkenlik, aile ve arkadaşlarla ilişkiler ve topluluğa katılma yeteneği dahil olmak üzere yaşamın tüm yönleri üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir.

Depresyon: DSM-5 ‘e göre majör depresif bozukluk tanı kriterleri;

Depresif ruh hali – üzüntü, çökkünlük, boşluk ve çaresizlik hissi
İlgi ve zevk kaybı
Uykusuzluk veya aşırı uyuma
İştah kaybı ya da kilo değişikliği
Psikomotor retardasyon veya ajitasyon
Düşük enerji
Kötü konsantrasyon
Değersizlik veya suçluluk düşünceleri
Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri

Depresyon tanısının konabilmesi için semptomların en az iki hafta boyunca mevcut olması gerekir. Bir depresif dönem sırasında yaşanan semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişir. Semptomlar hafif olduğunda, kişi günlük işlerine devam edebilir, ancak tam kapasite ile çalışamıyor olabilir ve nedenini açıklayamadan sadece mutsuz veya boşlukta hissediyor olabilir. Şiddetli semptomlar yaşayan kişinin ise iş, ev işleri, sosyal sorumluluklar vb. gibi olağan aktivitelerini tamamlayamama veya devam edememe olasılığı yüksektir.

Kendinizi depresif hissediyorsanız çözüm için buradayız.