Bilişsel davranışçı terapi, uyum bozucu davranış ve duyguların psikoloji biliminin ortaya koyduğu öğrenme kuramları ve bilişsel psikoloji ilkelerinin psikoterapiye uyarlanması yoluyla değiştirilmesi etkinliğidir.İnsan, kendi içinde bulunduğu çevreyi, yaşadığı içsel ya da dışsal olayları ve hatta kendi zihinsel süreçlerini bilişsel yapısıyla algılar, değerlendirir, ve uygun davranış yöntemleri geliştirir. Bilişsel Davranışçı terapide insanların düşüncelerinin ve algılarının kendilerini nasıl hissettiklerini ve davrandıklarını nasıl etkilediğini açıklayan bir bilişsel model kullanılır. Bilişsel model, BDT’nin merkezinde yer alır ve terapistlerin danışanlarının zorluklarını kavramsallaştırmalarına ve tedavi etmelerine yardımcı olmada kritik bir rol oynar.
Bilişsel davranışçı terapi, bireylerin bir durumu algılama biçiminin, durumun kendisinden çok tepkileriyle daha yakından bağlantılı olduğu teorisine dayanmaktadır. Bireylerin algıları, özellikle sıkıntılı olduklarında genellikle çarpık ve yararsızdır. BDT, insanların rahatsız edici düşüncelerini belirlemelerine ve düşüncelerin ne kadar gerçekçi olduğunu değerlendirmelerine yardımcı olur. Ayrıca BDT, kişilerin yararsız düşüncelerini belirledikten sonra bunlarla mücadele etmesine ve pratik kendi kendine yardım stratejilerini öğrenmesine yardımcı olmayı amaçlar. Bu stratejiler, kişilerin yaşam kalitesinde anında olumlu değişiklikler meydana getirmek için tasarlanmıştır.
Bilişsel Davranışçı Terapinin Kullanıldığı Psikolojik Rahatsızlıklar
Bilişsel davranışçı terapi, kısa süreli ve sorun odaklı bir psikoterapi yöntemi olduğundan günümüzde en yaygın kullanılan psikoterapi türlerinden biridir. Bilişsel davranışçı terapi aşağıda sıralanmış olan birçok psikolojik sorunun tedavisinde etkilidir.